Sernik baskijski z musem brzoskwiniowym

   Składniki

Sernik:

  • 600 g sera w wiaderku
  • 400 g twarogu tłustego
  • 210 g cukru drobnego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki soli

Mus brzoskwiniowy:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmielić, wymieszać z serem z wiaderka. Dodać cukier, zmiksować. Dodać jajka, zmiksować. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łopatką.
  2. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w temp. 200°C przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
  4. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i skórkę. Miąższ zblendować. Umieścić w garnuszku, dodać cukier i mąkę, podgrzewać, aż zgęstnieje.
  5. Podawać z sernikiem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.