Sałatka z kuskusem

Składniki:

Sałatka:

  • 200 g ugotowanego kuskusu izraelskiego
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka czerwona
  • sałata lodowa
  • ugotowane szparagi
  • awokado
  • arbuz
  • Grzanki pszenne do podania
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, sok z ½ cytryny lub 1 limonki, chilli w płatkach do smaku, sól do smaku, opcjonalnie posiekane świeże zioła, natka pietruszki lub bazylia

Kofty do podania:

  • 400g mięsa z udka kurczaka
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki zaataru, czosnek granulowany, chilli do smaku, sól
  • oliwa
  • jogurt i natka do podania

Pasta z bakłażanów:

  • 4 bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Warzywa pokroić wg uznania. Dodać ugotowany kuskus, wymieszać. Dressing wymieszać, polać sałatkę. Wierzch posypać obficie Grzankami pszennymi.
  2. Bakłażany pokroić na ćwiartki, doprawić solą, piec w temp. 200°C przez 30-40 min. Zdjąć skórę, doprawić, zblendować.
  3. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić, nadziać na szpatułki do szaszłyków, usmażyć lub upiec (180°C, ok. 25 min.).
  4. Kotfy położyć na paście, polać jogurtem, posypać natką, podawać z sałatką.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.