Strona główna » SAŁATKA Z KREWETKAMI I GRZANKAMI CZOSNKOWYMI
Sałatka z krewetkami i grzankami czosnkowymi
Składniki:
sałata masłowa
kiełki np. z rzodkiewki, brokuła
1 awokado
5-6 pomidorków koktajlowych
5-6 sztuk krewetek
50 g grzanek czosnkowych
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy do smażenia
2-3 łyżki oliwy do dressingu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Sałatę porwać, dodać do niej kiełki, wymieszać i wyłożyć na talerz. Ułożyć pomidorki i awokado.
Oczyszczone krewetki usmażyć na maśle i oliwie wraz z posiekanym ząbkiem czosnku. Ułożyć na sałacie. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, pieprz ziołowy, paprykę w proszku, szczyptę soli i pieprzu czarnego wymieszać.