Sałatka z krewetkami i grzankami czosnkowymi

Składniki:
  • sałata masłowa
  • kiełki np. z rzodkiewki, brokuła
  • 1 awokado
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 sztuk krewetek
  • 50 g grzanek czosnkowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 2-3 łyżki oliwy do dressingu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Awokado pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Sałatę porwać, dodać do niej kiełki, wymieszać i wyłożyć na talerz. Ułożyć pomidorki i awokado.
  2. Oczyszczone krewetki usmażyć na maśle i oliwie wraz z posiekanym ząbkiem czosnku. Ułożyć na sałacie. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, pieprz ziołowy, paprykę w proszku, szczyptę soli i pieprzu czarnego wymieszać.
  3. Polać dressingiem sałatkę. Posypać grzankami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.