Strona główna » SAŁATKA Z KREWETKAMI, CYTRUSAMI I AWOKADO
Sałatka z krewetkami, cytrusami i awokado
Składniki:
2 pomarańcze
1 grejpfrut
Pestki z ½ granatu
Awokado
Kilka liści sałaty lodowej
100 g sera typu feta
250 g krewetek
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku
Sok z cytryny
200 ml gęstego jogurtu
2 łyżeczki pasty wasabi
1 łyżeczka miodu
2 łyżki masła
Grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni, dodać krewetki, doprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku, usmażyć na złoty kolor. Skropić sokiem z cytryny.
Sałatę pokroić w paski. Pomarańcze i grejpfrut – w plastry. Ser typu feta w kostkę. Ułożyć na talerzu. Awokado pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na talerzu. Posypać pestkami granatu.
Jogurt wymieszać z miodem i pastą wasabi. Polać sałatę. Wyłożyć krewetki, posypać grzankami czosnkowymi.