Strona główna » SAŁATKA Z GRILLOWANĄ WOŁOWINĄ I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
Sałatka z grillowaną wołowiną i karmelizowaną gruszką
Składniki:
Sucharki z mąką pełnoziarnistą
300 g wołowiny
około 100 g świeżych liści szpinaku
100 g gorgonzoli
4 łyżki śmietanki 30 %
2 gruszki
1 czerwona cebula
garść orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny
olej do smażenia
szczypta cukru trzcinowego + 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Połowę gorgonzoli podgrzać ze śmietanką, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wołowinę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, zgrillować na oleju.
Gruszki pokroić na kawałki, ma patelni grillowej rozpuścić łyżeczkę masła, dodać szczyptę cukru trzcinowego, ułożyć gruszki, zgrillować.
Na talerzu ułożyć szpinak, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Ułożyć usmażoną wołowinę i karmelizowane gruszki.
Posypać pozostałą gorgonzolą i orzechami, polać sosem z gorgonzoli.