Sałatka z grillowaną wołowiną i karmelizowaną gruszką

                                                                    Składniki:  

  • Sucharki z mąką pełnoziarnistą
  • 300 g wołowiny
  • około 100 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g gorgonzoli
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • 2 gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • garść orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru trzcinowego + 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Połowę gorgonzoli podgrzać ze śmietanką, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Wołowinę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, zgrillować na oleju.
  3. Gruszki pokroić na kawałki, ma patelni grillowej rozpuścić łyżeczkę masła, dodać szczyptę cukru trzcinowego, ułożyć gruszki, zgrillować.
  4. Na talerzu ułożyć szpinak, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Ułożyć usmażoną wołowinę i karmelizowane gruszki.
  5. Posypać pozostałą gorgonzolą i orzechami, polać sosem z gorgonzoli.
  6.  

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.