Sałatka meksykańska

   Składniki

  • opakowanie Grzanek czosnkowych
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • ½ świeżego ananasa
  • pomidorki koktajlowe
  • sałata lodowa
  • jogurt naturalny
  • ketchup
  • listki bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, czosnek w płatkach, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Mięso podsmażyć na patelni wraz z przyprawami (sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, czosnek w płatkach, zioła prowansalskie).
  2. Wlać passatę, doprawić szczyptą cukru, smażyć aż sos się zredukuje.
  3. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na patelni wraz z solą i pieprzem.
  4. Sałatę lodową poszatkować, cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pomidorki – na połówki, ananasa – na mniejsze kawałki.
  5. Jogurt wymieszać z ketchupem, doprawić solą i czosnkiem granulowanym.
  6. Do salaterki nałożyć kolejno: sałatę lodową, czerwoną fasolę, cebulę, kukurydzę, mięso, pieczarki, paprykę, pomidorki, ananas, jogurt z ketchupem, a na wierzch obfitą porcję Grzanek czosnkowych.
  7. Udekorować listkami bazylii.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.