Ryba po grecku

                                                                    Składniki:  

  • 0,5 kg fileta z morszczuka

  • przyprawa do ryb

  • pieprz i sól

  • cytryna

  • Bułka Tarta Wrocławska

  • jajko

 

  • 500 g marchewki

  • 200 g pietruszki

  • 200 g korzenia selera

  • kawałek pora (biała część, ok. 100 g)

  • 2 średnie lub 1 duża cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 małe listki laurowe

  • 10 ziarenek pieprzu czarnego

  • 100 g koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sok z połowy cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

  • 1 łyżka cukru

  • czarny pieprz mielony

Przygotowanie:

Ryba:

  1. Rybę skropić cytryną, przyprawić.
  2. Na talerzu roztrzepać jajko na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
  3. Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć.

 

Warzywa:

  1. Warzywa umyć i obrać. Cebule pokroić w piórka. Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plasterki.
  2. W garnku z powłoką nieprzywieralną (lub na dużej patelni) rozgrzać ok. 3 łyżek oleju.
  3. Podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pozostałe warzywa i mieszając, smażyć na wysokiej mocy palnika. Następnie zmniejszyć moc palnika na średnią.
  4. Wlać ok. 1 ½ szklanki wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. (W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, aby warzywa nie były za suche).
  5. W międzyczasie dodać 1 łyżkę cukru, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli i musztardę. Dodać sok z połowy cytryny.
  6. Na końcu wmieszać łyżkę oliwy i doprawić pieprzem mielonym. 
  7. W półmisku układać warzywa, rybę i znowu warzywa. 

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.