3 łyżki mąki pszennej + około ½ szklanki mleka roślinnego
2 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, sól, sok z cytryny, szczypta cukru, papryka w proszku słodka i ostra, zioła prowansalskie
olej do smażenia, oliwa
Surówka:
biała kapusta
zielony ogórek
jabłko
roślinny jogurt
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, dodać pokrojone w słupki jabłko i ogórek w cienkich plastrach. Doprawić solą, sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym, pieprzem. Dodać jogurt roślinny, wymieszać.
Paprykę skropić oliwą, dodać sól, czosnek, wstawić do piekarnika i piec w temp. 200°C przez około 30 minut. Zblendować z czosnkiem. Przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki, przyprawić: paprykami w proszku, cukrem, solą, ziołami prowansalskimi. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Bakłażany pokroić w grube plastry, posypać solą, odstawić na 30 minut. Odsączyć, doprawić czosnkiem granulowanym, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z mlekiem, zanurzyć w niej plastry bakłażana, obtoczyć w Panierze z ciecierzycy, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.