Roślinny burger🍔

   Składniki

  •  
  • bułki do burgerów
  • 2 bakłażany
  • mix sałat
  • Panier z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki pszennej + około ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, sól, sok z cytryny, szczypta cukru, papryka w proszku słodka i ostra, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia, oliwa

Surówka:

  • biała kapusta
  • zielony ogórek
  • jabłko
  • roślinny jogurt
  •  

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkować, dodać pokrojone w słupki jabłko i ogórek w cienkich plastrach. Doprawić solą, sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym, pieprzem. Dodać jogurt roślinny, wymieszać.
  2. Paprykę skropić oliwą, dodać sól, czosnek, wstawić do piekarnika i piec w temp. 200°C przez około 30 minut. Zblendować z czosnkiem. Przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki, przyprawić: paprykami w proszku, cukrem, solą, ziołami prowansalskimi. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  3. Bakłażany pokroić w grube plastry, posypać solą, odstawić na 30 minut. Odsączyć, doprawić czosnkiem granulowanym, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny.
  4. Mąkę wymieszać z mlekiem, zanurzyć w niej plastry bakłażana, obtoczyć w Panierze z ciecierzycy, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  5. Bułki podgrzać, nałożyć porcję sałat, sos, bakłażan, przykryć bułką. Podawać z surówką.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.