Pudding chlebowy z żurawiną

                                                                    Składniki:  

  • Opakowanie Sucharków bez dodatku cukrów

  • 50g suszonej żurawiny

  • 150ml mleka

  • 300ml śmietanki 30%

  • 80g przecieru jabłkowego

  • 2 jaja

  • Gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki)

  • Cynamon (ok. pół łyżeczki)

  • Cukier (opcjonalnie)

     

Przygotowanie:

  1. Sucharki połamać na mniejsze kawałki.
  2. Do dużej miski wlać mleko i śmietankę oraz przecier jabłkowy. Dodać jaja oraz przyprawy i opcjonalnie cukier jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki pudding.
  3. Porządnie wymieszać do połączenia się jajek z resztą składników. Wsypać sucharki oraz żurawinę do reszty składników. Całość mieszać aż wszystkie sucharki będą obtoczone w płynnej masie.
  4. Odstawić na około 10-15min i w tym czasie nagrzać piekarnik do 180°.
  5. Po tym czasie napełnić kokilki do pełna masą chlebową i opcjonalnie posypać każdy pudding cukrem. Piec przez około 25min.
  6. Można podawać z lodami na gorąco, na zimno z sosem waniliowym lub po prostu spróbować sam.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.