Pomarańczowe tiramisu z Mamutkami

   Składniki

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1 pomarańczy

Warstwa owocowa:

  • 5 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka pomarańczowa

Dodatki:

  • 2 opakowania Mamutków
  • 200 ml mleka (lub kawy)
  • owoce cytrusowe do dekoracji: pomarańcze, mandarynki, grejpfrut, grejpfrut sweetie, pomelo itp.

Przygotowanie

  1. Obrać 5 pomarańczy, usunąć białe błonki, pokroić na cząstki, dodać do garnka (wraz z sokiem).
  2. Dodać cukier i mąkę, gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje.
  3. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać, ostudzić. Nałożyć na dno pucharków.
  4. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy.
  5. Mamutki namoczyć w mleku (lub kawie), nakładać do pucharków warstwowo, wraz z kremem.
  6. Wierzch udekorować owocami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.