Placki ziemniaczane

Placki:

  • 850 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki Bułki tartej wrocławskiej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz biały, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • cukier + śmietana
  • boczek
  • oscypek

Sos z żurawiny:

  • 150 g suszonej żurawiny
  • 250 g wody
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Składniki na sos żurawinowy umieścić w garnuszku, gotować aż nabierze konsystencji sosu (można go zblendować, aby był gładki).
  2. Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z cebulą. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Z ciasta smażyć na rozgrzanym oleju duże placki, z dwóch stron na złoty kolor.
  3. Podawać w dwóch wersjach:

na słodko: z cukrem i śmietaną

po góralsku: z oscypkiem, sosem z żurawiny i podsmażonym na patelni boczkiem

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.