Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców

                                                                    Składniki:  

Dip:

  • 120 g orzechów nerkowca

  • 100 g wody

  • 20 g soku z cytryny

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki curry

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • świeży szczypiorek

Placki:

  • 100 g cebuli

  • 150 g cukinii

  • 350 g batatów

  • 70 g Bułki Tartej Wrocławskiej

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 3 jajka

  • 1 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Orzechy umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy wodę oraz pozostałe składniki i znowu mieszamy do połączenia się w całość. 
  2. Cebulę smażymy. Cukinię i bataty ścieramy na tarce. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. 
  3. Do miski wkładamy usmażoną cebulkę, batata, cukinię i mieszamy ze sobą. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Mieszamy.
  4. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
  5. Podajemy z dipem, możemy go posypać szczypiorem. 

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.