Strona główna » PIZZA NA SPODZIE Z PANIEREM Z CIECIERZYCY
Fit pizza z Panierem z ciecierzycy
Składniki:
Na ciasto:
100g Panieru z ciecierzycy
200g mąki przennej
1 jajko
2 łyżki oliwy
300ml wody
sól
Dodatki:
kulka mozzarelli
50g koncentratu pomidorowego
20ml wody
Pęczek bazylii
300g pomidorków cherry
Przygotowanie:
1. Ciepłą wodę wlać do kielicha blendera. Dodać jajko, oliwę i sól. 2. Całość zblendować, a następnie dodać Panier z ciecierzycy. Odstawić w kielichu na około 30 minut. Po tym czasie znów zblendować. 3. Całość przelać do misy miksera z końcówką do wyrabiania ciasta. Dodać mąkę i całość zagnieść około 5 minut. Jeśli ciasto zbytnio się klei – dodać mąkę. 4. Podzielić na cztery mniejsze kulki. Rozwałkować na cienkie placki i smażyć na rozgrzanej patelni około 5 minut z każdej strony. 5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Spody posmarować wymieszanym koncentratem z wodą. Porwać mozzarellę, pokroić pomidorki, rozłożyć równomiernie na pizzy i piec około 6-8 minut na najwyższym poziomie. 6. Bazylię umyć i osuszyć i dodać na upieczoną już pizzę.