Strona główna » PIECZONY HALIBUT Z CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z GRZANEK ZIOŁOWYCH
Pieczony halibut w chrupiącej panierce z Grzanek ziołowych
Składniki:
Grzanki ziołowe
600 g polędwicy z halibuta
1 jajko
3 łyżki mąki
sól i pieprz
1-2 łyżki masła
garść natki pietruszki
500 g zielonych szparagów
Przygotowanie:
Grzanki delikatnie zblenduj tak, aby uzyskać gruboziarnistą panierkę. Dodaj do niej roztopione masło i posiekaną natkę pietruszki. Następnie umyj rybę, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowanego halibuta obtocz najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w przyrządzonej wcześniej panierce.
Piecz rybę 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC lub usmaż do uzyskania złocistego koloru.
W międzyczasie dokładnie obierz szparagi i duś w maśle aż lekko zmiękną. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z upieczona rybą.