Pękające ciasteczka

                                                                    Składniki:  

  • 100 g czekolady gorzkiej

  • 100 g cukru pudru

  • 120 g masła 

  • 3 jajka

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytrynu

  • 300 g mąki

  • 70 g Sucharków extra delikatesowych (rozkruszone na pył)

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 30 g kakao

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę.
  3. Osobno wymieszać mąkę, rozkruszone sucharki, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Na pół godziny odstawić do lodówki.
  4. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki i obtoczyć je w cukrze pudrze. Wychodzą dwie blachy ciasteczek, kiedy będziecie piec pierwszą partię, druga blaszkę należy włożyć do lodówki.
  5. Piec w 170 stopniach przez ok. 10-12 minut.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.