Panierowane młode warzywa z dipem z awokado i sosem tzatziki

Składniki:
  • 1 kalarepa
  • 4-5 rzodkiewek
  • 2-3 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka panieru z ciecierzycy
  • 1 awokado
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały zielony ogórek
  • sok z limonki/cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Awokado obrać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki, rozgnieść widelcem.
  2. Następnie dodać 2 łyżki jogurtu greckiego, wymieszać.
  3. Do pozostałego jogurtu greckiego dodać ogórek, czosnek, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki, zmiksować blenderem.
  4. Rzodkiewki przekroić na połówki.
  5. Kalarepę obrać, pokroić w plastry.
  6. Marchewki umyć, pokroić na ćwiartki.
  7. Wrzucić do wrzącej wody, obgotować przez około 7-10 minut.
  8. Odcedzić.
  9. Jajka wymieszać widelcem. Maczać w nich warzywa, a następnie panierować w panierze z ciecierzycy.
  10. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
  11. Podawać z dipami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.