Strona główna » PANIEROWANE MIĘSNE PULPECIKI NA PUREE Z DYNI
Panierowane mięsne pupleciki na puree z dyni
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
500 g pomidorków koktajlowych
250 g zielonego groszku
Około 100 panieru z ciecierzycy
300 g dyni hokkaido
Słodka i ostra papryka w proszku
Czosnek suszony w proszku
Oliwa
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę dynię, doprawić solą, pieprzem i paprykami w proszku oraz suszonym czosnkiem. Podsmażyć 4-5 minut.
Następnie wlać trochę wody, przykryć garnek i całość dusić do momentu, aż dynia zmięknie (około 15-20 minut). Zmiksować na gładkie purre.
Pomidorki wyłożyć do naczynia do zapiekania, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec w temp. 200°C przez około 15 minut.
Ugotować zielony groszek.
Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać, uformować kulki. Obtoczyć w Panierze z ciecierzycy i usmażyć na złoto.
Na talerz wyłożyć purre z dyni, upieczone pomidorki, usmażone pulpeciki i posypać ugotowanym groszkiem.