Strona główna » PANIEROWANE JAJKA Z SOSEM CHRZANOWYM
Panierowane jajka w sosie chrzanowym
Składniki:
Składniki:
Jajka:
3-4 sztuk jajek
1 szklanki mąki pszennej
szczypta soli, ewentualnie białego pieprzu lub czosnku granulowanego
Bułka tarta wrocławska
olej do smażenia
2 szklanki zimnej wody
Surówka:
200 g białej kapusty
200 g czerwonej kapusty
1 jabłko
1 zielony ogórek
sól, pieprz, czosnek granulowany
½ szklanki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
sok z cytryny
Sos chrzanowy:
½ szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki chrzanu
szczypta soli
Dodatki do podania:
zielona fasolka szparagowa
zielony groszek
sól, pieprz
sok z cytryny
Wykonanie:
Fasolkę i groszek ugotować, doprawić. Kapustę poszatkować, jabłko i ogórek pokroić w paski, następnie doprawić solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 15 min.
Jogurt, majonez i przyprawy wymieszać, dodać do kapusty na końcu wszystko połączyć.
Do mąki dolać zimną wodę i wymieszać tak, aby powstała masa o konsystencji ciasta na naleśniki. Doprawić solą i opcjonalnie przyprawami.
Ugotowane na twardo jajka zanurzyć w cieście, sporządzonego z zimnej wody i mąki, a następnie w Bułce tartej wrocławskiej.
Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor.