Panierowane jajka w sosie chrzanowym

Składniki:

Składniki:

Jajka:

  • 3-4 sztuk jajek
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli, ewentualnie białego pieprzu lub czosnku granulowanego
  • Bułka tarta wrocławska
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki zimnej wody

 

Surówka:

  • 200 g białej kapusty
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 zielony ogórek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sok z cytryny

 

Sos chrzanowy:

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chrzanu
  • szczypta soli

 

Dodatki do podania:

  • zielona fasolka szparagowa
  • zielony groszek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Fasolkę i groszek ugotować, doprawić. Kapustę poszatkować, jabłko i ogórek pokroić w paski, następnie doprawić solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 15 min. 
  2. Jogurt, majonez i przyprawy wymieszać, dodać do kapusty na końcu wszystko połączyć.
  3. Do mąki dolać zimną wodę i wymieszać tak, aby powstała masa o konsystencji ciasta na naleśniki. Doprawić solą i opcjonalnie przyprawami.
  4. Ugotowane na twardo jajka zanurzyć w cieście, sporządzonego z zimnej wody i mąki, a następnie w Bułce tartej wrocławskiej.
  5. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor.
  6. Podawać na ciepło z dodatkami i sosem chrzanowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.