Strona główna » OWOCE ZABAJONE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z SUCHARKÓW EXTRA DELIKATESOWYCH
Owoce zabajone zapiekane pod kruszonką z Sucharków Extra Delikatesowych
Składniki:
Sucharki Extra Delikatesowe
500 g owoców sezonowych
pół szklanki orzechów włoskich
100 ml cydru lub białego wina
5 żółtek
5 płaskich łyżek cukru brązowego
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Owoce umyj, pozbądź się wszystkich niejadalnych części i umieść w naczyniu do zapiekania.
Do miski wbij żółtka i dodaj cukier. Całość ubijaj do uzyskania puszystej masy nad kąpielą wodną powoli dodając cydr.
W międzyczasie upraż orzechy w piekarniku w 160oC. Po wyjęciu odstaw do wystudzenia, posiekaj i wymieszaj z pokruszonymi sucharkami. Dodaj miód oraz roztopione masło.
Na owoce równomiernie wylej masę jajeczną i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190-200oC lub pod grillem aż do zarumienienia.