Owoce zabajone zapiekane pod kruszonką z Sucharków Extra Delikatesowych

Składniki:
  • Sucharki Extra Delikatesowe
  • 500 g owoców sezonowych
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 100 ml cydru lub białego wina
  • 5 żółtek
  • 5 płaskich łyżek cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, pozbądź się wszystkich niejadalnych części i umieść w naczyniu do zapiekania.
  2. Do miski wbij żółtka i dodaj cukier. Całość ubijaj do uzyskania puszystej masy nad kąpielą wodną powoli dodając cydr.
  3. W międzyczasie upraż orzechy w piekarniku w 160oC. Po wyjęciu odstaw do wystudzenia, posiekaj i wymieszaj z pokruszonymi sucharkami. Dodaj miód oraz roztopione masło.
  4. Na owoce równomiernie wylej masę jajeczną i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  5. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190-200oC lub pod grillem aż do zarumienienia.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.