Kukurydziane arepy z awokado i kurczakiem

Składniki:
  • Panier kukurydziany
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklaki ciepłej wody
  • awokado
  • jogurt naturalny (lub serek ricotta)
  • 250 g filetu z kurczaka
  • cytyna
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka pokrój na kawałki,dopraw i usmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Awokado obierz, pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem oraz obficie skrop cytryną.
  3. Mąkę kukurydzianą i 3/4 szklanki panieru kukurydzianego wsyp do miski, dopraw solą i powoli dolej wody (zagniatając ciasto).
  4. Ciasto podziel na 8 części, każdą z nich spłaszcz tworząc okrągły placuszek. Placuszki obtocz w panierze kukurydzianym, po czym usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor (z obu stron).
  5. Na usmażone arepy nałóż jogurt naturalny, kurczaka, awokado i natkę pietruszki.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.