Strona główna » MUS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI W BEZOWEJ SKORUPCE
Mus czekoladowy z wiśniami w bezowej skorupce
Składniki:
Bezy waniliowe
400 g gorzkiej czekolady
100 g masła
150 ml słodkiej śmietanki 30%
3 żółtka
3 łyżki brązowego cukru
konfitura wiśniowa z małą zawartością cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę z dodatkiem masła rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem i solą do uzyskania puszystej masy. Następnie ubij schłodzoną śmietankę i wymieszaj ją delikatnie z utartymi wcześniej żółtkami.
Do powstałej masy partiami dodawaj rozpuszczoną czekoladę cały czas delikatnie mieszając, po czym podziel całość na 2 porcje.
Pierwszą z nich przelej do wysokiego naczynia i wstaw na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie przy pomocy łyżeczki przygotuj w masie niewielkie wgłębienia. Powstałe w ten sposób otwory wypełnij konfiturą wiśniową i przykryj pozostałą masą czekoladową.
Gotowy mus pozostaw w lodówce na 3 godziny.
W międzyczasie pokrusz Bezy.
Wyjmij masę czekoladową i przy pomocy łyżki do nakładania lodów formuj niewielkie kule, które następnie obtocz w kruszonej Bezie.