Świąteczny deser "trifle" z piernikowymi Biszkoptami, warstwą bakaliową i pomarańczową Składniki:około 100-150 g Biszkoptów Wrocławskich bez dodatku cukru2 łyżki przyprawy do piernika + 50 ml ciepłej wody200 g serka mascarpone2-3 łyżki jogurtu greckiegopuszka brzoskwiń1 dojrzała pomarańcza1 galaretka pomarańczowaokoło 100 g kandyzowanych owoców, np. ananasaokoło 70 g posiekanych orzechów włoskichorzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie:Pomarańczę obrać, oddzielić miąższ od białych błonek.Brzoskwinie oraz miąższ z pomarańczy zmiksować blenderem na gładką masę.Galaretkę rozpuścić w 50 ml wody, wymieszać z musem z owoców, a następnie schłodzić w lodówce.Serek mascarpone wymieszać z jogurtem.Posiekane orzechy wymieszać z kandyzowanymi owocami.Przyprawę do piernika zalać wodą, a następnie namoczyć w niej połamane na połówki lub mniejsze cząstki Biszkopty Wrocławskie bez dodatku cukrów.Ułożyć je na dnie wysokich szklanek.Wsypać mieszanką z orzechami, wyłożyć warstwę z serka mascarpone, a następnie tężejącą warstwę pomarańczową.Wierzch udekorować porcją mascarpone i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. ROCKY ROAD CAKE KREM SUŁTAŃSKI z PRL-u NAJLEPSZE MOCHI Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni ŚWIĄTECZNY PUDDING Z BAKALIAMINastępny wpisNastępne MUFFINY CZEKOLADOWE Z KREMEM MALINOWYM I BEZĄ