Mazurek z kajmakiem i Bezami Składniki:Ciasto:300 g mąki krupczatki200 g masła100 g cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaDekoracja:250 g cukru100 g masła100 ml śmietany kremówki 36%Bezy Przygotowanie:Ze składników na ciasto energicznie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na prostokąt, z pozostałej części uformować wałeczki, zwinąć je wokół siebie, po czym formować brzeg mazurka.Piec w temp. 190C przez około 25-30 minut (na złoty kolor).Ostudzić.Do garnka wsypać cukier, podgrzewać aż cały się rozpuści (nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem).Gdy cały cukier się rozpuści dodać pokrojone w kostkę masło, wymieszać rózgą kuchenną.Następnie, stopniowo wlać śmietankę, cały czas mieszając.Ostudzić.Gęstniejącą masę wylać na mazurek, rozprowadzić.Udekorować Bezami. CIASTO ORZECHOWE TORCIK TOSTERS DOMEK BABY JAGI Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni GRZANKI Z KREMOWYM SERKIEM, KARMELIZOWANYM WINOGRONEM I ORZECHAMINastępny wpisNastępne CAKE POPS (CIASTECZKOWE LIZAKI) NA PATYKU