Mazurek z kajmakiem i Bezami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • Bezy
  •  

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto energicznie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na prostokąt, z pozostałej części uformować wałeczki, zwinąć je wokół siebie, po czym formować brzeg mazurka.
  3. Piec w temp. 190C przez około 25-30 minut (na złoty kolor).
  4. Ostudzić.
  5. Do garnka wsypać cukier, podgrzewać aż cały się rozpuści (nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem).
  6. Gdy cały cukier się rozpuści dodać pokrojone w kostkę masło, wymieszać rózgą kuchenną.
  7. Następnie, stopniowo wlać śmietankę, cały czas mieszając.
  8. Ostudzić.
  9. Gęstniejącą masę wylać na mazurek, rozprowadzić.
  10. Udekorować Bezami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.