Lody chałwowo - karmelowe z Mamutkami

Składniki:
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 100 g białego drobnego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • Mamutki ciastka biszkoptowe

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść cukier (nie mieszaj go w trakcie rozpuszczania, a jedynie potrząsaj patelnię).
  2. Gdy już cały się rozpuści i nabierze brązowej barwy zdejmij go z palnika i dodaj do niego masło, po czym energicznie wymieszaj.
  3. Następnie małym strumieniem wlej śmietankę, cały czas mieszając masę. Karmel odstaw do wystygnięcia.
  4. Z gotowego karmelu odłóż 2 łyżki,  po czym resztę wymieszaj z 400 ml jogurtu. Masę wstaw do zamrażarki na 15 minut, aby dobrze się schłodziła.
  5. Następnie wyjmij masę z zamrażarki i stopniowo wlej do maszynki do lodów. Po upływie około 20 minut masę wstaw ponownie do zamrażarki (na około 1 godzinę), aby lepiej stężała.
  6. Do pozostałej części jogurtu dodaj chałwę waniliową i wymieszaj. Masę wstaw do zamrażarki na 15 minut, aby dobrze się schłodziła. Po czym postępujemy z nią dokładnie tak samo, jak z masą karmelową.
  7. Gotowe lody nałóż do pucharków, udekoruj karmelem oraz Mamutkami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.