Strona główna » LODY CHAŁWOWO – KARMELOWE Z MAMUTKAMI
Lody chałwowo - karmelowe z Mamutkami
Składniki:
800 ml jogurtu naturalnego
200 g chałwy waniliowej
100 g białego drobnego cukru
2 łyżki masła
1/3 szklanki śmietanki 30%
Mamutki ciastka biszkoptowe
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść cukier (nie mieszaj go w trakcie rozpuszczania, a jedynie potrząsaj patelnię).
Gdy już cały się rozpuści i nabierze brązowej barwy zdejmij go z palnika i dodaj do niego masło, po czym energicznie wymieszaj.
Następnie małym strumieniem wlej śmietankę, cały czas mieszając masę. Karmel odstaw do wystygnięcia.
Z gotowego karmelu odłóż 2 łyżki, po czym resztę wymieszaj z 400 ml jogurtu. Masę wstaw do zamrażarki na 15 minut, aby dobrze się schłodziła.
Następnie wyjmij masę z zamrażarki i stopniowo wlej do maszynki do lodów. Po upływie około 20 minut masę wstaw ponownie do zamrażarki (na około 1 godzinę), aby lepiej stężała.
Do pozostałej części jogurtu dodaj chałwę waniliową i wymieszaj. Masę wstaw do zamrażarki na 15 minut, aby dobrze się schłodziła. Po czym postępujemy z nią dokładnie tak samo, jak z masą karmelową.
Gotowe lody nałóż do pucharków, udekoruj karmelem oraz Mamutkami.