Krem z pieczonych pomidorów i papryki z Groszkiem ptysiowym Składniki:2 czerwone papryki1 kg dojrzałych pomidorów1 gałązka selera naciowego4 ząbki czosnku1 mała cebula1,5 l bulionusól i pieprz do smakucukierświeża bazyliaoliwaDodatkowo:Groszek ptysiowykwaśna śmietana Przygotowanie:Pomidory i paprykę przygotuj do zapieczenia. Dodaj czosnek w łupinach. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10-20 minut.Po upieczeniu obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W osobnym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż w nim drobno posiekaną cebulkę.Seler naciowy pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj upieczone warzywa i smaż przez 3-5 minut cały czas mieszając.Całość zalej bulionem i gotuj jeszcze 20-30 minut.Po wystygnięciu dodaj posiekaną bazylię i zmiksuj na gładką masę.Zupę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.Podawaj z oliwą i kwaśną śmietaną, posypaną Groszkiem ptysiowym. ROCKY ROAD CAKE KREM SUŁTAŃSKI z PRL-u NAJLEPSZE MOCHI Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni CHRUPERRR Z ŻURAWINĄ Z PASZTETEM Z GĘSICH WĄTRÓBEKNastępny wpisNastępne KLUSKI NA PARZE Z GRZANKAMI PSZENNYM