Krem z pieczonych pomidorów i papryki z Groszkiem ptysiowym

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1,5 l bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier
  • świeża bazylia
  • oliwa

Dodatkowo:

  • Groszek ptysiowy
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie:

  1. Pomidory i paprykę przygotuj do zapieczenia. Dodaj czosnek w łupinach. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10-20 minut.
  2. Po upieczeniu obierz i pokrój na mniejsze kawałki.  W osobnym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż w nim drobno posiekaną cebulkę.
  3. Seler naciowy pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj upieczone warzywa i smaż przez 3-5 minut cały czas mieszając.
  5. Całość zalej bulionem i gotuj jeszcze 20-30 minut.
  6. Po wystygnięciu dodaj posiekaną bazylię i zmiksuj na gładką masę.
  7. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
  8. Podawaj z oliwą i kwaśną śmietaną, posypaną Groszkiem ptysiowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.