Krem z batatów

   Składniki

  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 bataty
  • 1 cebula
  • przyprawy:
    sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, czosnek granulowany, oliwa 

Do podania:

  • Duuuże Grzanki z pieprzem
  • chorizo
  • burrata lub ricotta
  • natka pietruszki lub bazylia 

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, zeszklić.
  2. Dodać obrane i pokrojone bataty, kilka chwil podsmażyć.
  3. Wlać bulion, dodać przyprawy, gotować około 30 minut, aż bataty zmięknął. Zblendować.
  4. Chorizo pokroić w plastry, podsmażyć na patelni z dwóch stron.
  5. Krem nałożyć na talerz, nałożyć chorizo i burratę, posypać obficie Duuużymi Grzankami z pieprzem. Dodać zioła.  

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.