Kotlet schabowy z puree ziemniaczanym i warzywami

                                                                    Składniki:  

  • 400g schabu w plastrach

  • 2 jaja

  • 150g Bułki Tartej Wrocławskiej

  • Olej rzepakowy

  • 500g ziemniaków

  • 30g masła

  • 50ml mleka

  • Sól i pierz

  • 1/2 brokuła

  • 1/2 kalafiora

  • 200g marchewki

Przygotowanie:

  1. Kotlety roztłuc na cienko i obsypać solą z obu stron. Jajko posolić i rozmieszać.
  2. Kotlet panierować w bułce, następnie w jajku i znów w bułce.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia o obu stron.
  4. Następnie zmniejszyć moc do minimum i pod przykryciem smażyć około 2min na każdą stronę.
  5. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na miękko. Do odparowanych i jeszcze gorących ziemniaków dodać masło oraz mleko.
  6. Całość ugnieść na gładką masę lub zmiksować
  7. Warzywa umyć, pokroić i gotować na parze do miękkości. Posypać odrobiną soli i pieprzu.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.