Strona główna » KOTLECIKI JAJECZNE W ZIOŁOWEJ PANIERCE Z BUŁKI TARTEJ Z BAJGLEM, MAJONEZEM WASABI I RUKOLĄ
Kotleciki jajeczne w ziołowej panierce z bułki tartej z bajglem, majonezem wasabi i rukolą
Składniki:
4 jajka
2 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej Bio + około 1/3 szklanki Bułki Tartej Wrocławskiej Bio
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki pasty wasabi
rukola
szczypiorek
bajgiel
po 1 łyżeczce oregano, papryki w proszku słodkiej i ostrej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Trzy jajka ugotować na twardo. Włożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Dodać do nich posiekany szczypiorek, dwie łyżki bułki tartej, wbić jedno surowe jajko, doprawić solą i pieprzem.
Masę wymieszać, a następnie uformować z niej kotleciki (3-4 niewielkie sztuki).
Do 1/3 szklanki Bułki Tartej Wrocławskiej Bio dodać oregano, paprykę w proszku i wymieszać.
Obtoczyć w bułce kotleciki, następnie smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron, na złoty kolor.
Jogurt grecki, majonez i pastę wasabi wymieszać.
Bajgiel przekroić, podgrzać na suchej patelni, nałożyć na niego porcję rukoli, usmażony kotlet jajeczny, polać sosem wasabi, posypać szczypiorkiem i przykryć górną warstwą bułki.