Strona główna » KOLOROWA SAŁATKA Z PANIEROWANYMI KOTLECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ
Kolorowa sałatka z panierowanymi kotlecikami z kaszy jaglanej
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
1 pęczek pietruszki
1 papryczka chilli
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
około 100 g Panieru z Ciecierzycy
½ czerwonej papryki
1 marchewka
1 mały zielony ogórek
1 mała cukinia
połówka granatu
rukola
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować (powinna się lekko rozgotować, wówczas będzie bardziej kleista).
Ostudzić. Dodać posiekaną papryczkę chilli i natkę pietruszki, jajko oraz mąkę kukurydzianą, doprawić solą, wymieszać.
Z masy uformować małe kotleciki, każdy obtoczyć w Panierze z ciecierzycy, a następnie smażyć na oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną w drobne słupki paprykę, marchewkę, ogórek w plasterkach oraz cukinię (pokrojoną uprzednio w plastry, a następnie zblanszowaną na suchej patelni przez 2-3 minuty).
Następnie wyłożyć usmażone kotleciki, posypać ziarnami granatu i polać dressingiem (wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem).