Kolorowa sałatka z panierowanymi kotlecikami z kaszy jaglanej

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • około 100 g Panieru z Ciecierzycy
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mały zielony ogórek
  • 1 mała cukinia
  • połówka granatu
  • rukola
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować (powinna się lekko rozgotować, wówczas będzie bardziej kleista).
  2. Ostudzić. Dodać posiekaną papryczkę chilli i natkę pietruszki, jajko oraz mąkę kukurydzianą, doprawić solą, wymieszać.
  3. Z masy uformować małe kotleciki, każdy obtoczyć w Panierze z ciecierzycy, a następnie smażyć na oleju na złoty kolor z dwóch stron.
  4. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną w drobne słupki paprykę, marchewkę, ogórek w plasterkach oraz cukinię (pokrojoną uprzednio w plastry, a następnie zblanszowaną na suchej patelni przez 2-3 minuty).
  5. Następnie wyłożyć usmażone kotleciki, posypać ziarnami granatu i polać dressingiem (wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem).

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.