przyprawy: po łyżeczce kolendry, soli i słodkiej papryki; po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki; po 1/3 łyżeczki cynamonu i kuminu (kminu rzymskiego)
Chlebki naan:
2 ząbki czosnku
280 g mąki pszennej
60 g mleka
60 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Kofty:
Mięso zmielić, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przed praskę, pietruszkę posiekać. Dodać wszystko do mięsa. Doprawić przyprawami.
Formować nieduże kulki, a potem je wydłużać i nabijać na patyczki. Można przygotować na grillu elektrycznym.
Chleb naan:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 8 części i z każdej za pomocą wałka formujemy płaskie okrągłe chlebki.
Piekarnik ustawiany na 215 stopni °C, blachę wykładamy papierem i nagrzewamy.
Mięso zmielić, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przed praskę, pietruszkę posiekać. Dodać wszystko do mięsa. Doprawić przyprawami.