Knedliki z sucharkami i gulaszem

                                                                    Składniki:  

Knedliki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka pokruszonych sucharków

Gulasz:

  • 500 g wołowego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • ½ małego selera
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • oliwa
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, papryka w proszku słodka i ostra, majeranek
  • sól, pieprz

Opcjonalnie sałatka do podania:

  • ogórek
  • pomidor
  • cebula
  • ser typu feta

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić ciasto. Wsypać sucharki, zagnieść, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Następnie uformować podłużne bułki, uparować na parze (przez około 15 minut).
  3. Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oliwie. Doprawić przyprawami, dodać całą włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zalać wodą (ok. 1 litra), przykryć.
  4. Całość gotować na wolnym ogniu minimum 2-3 godziny. Zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze przez 20-30 minut, aby woda odparowała.
  5. Wyjąć mięso, warzywa i bulion zmiksować blenderem. W razie konieczności doprawić wedle uznania. Włożyć mięso, wymieszać. Podawać z knedlikami.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji