listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, papryka w proszku słodka i ostra, majeranek
sól, pieprz
Opcjonalnie sałatka do podania:
ogórek
pomidor
cebula
ser typu feta
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić ciasto. Wsypać sucharki, zagnieść, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Następnie uformować podłużne bułki, uparować na parze (przez około 15 minut).
Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oliwie. Doprawić przyprawami, dodać całą włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zalać wodą (ok. 1 litra), przykryć.
Całość gotować na wolnym ogniu minimum 2-3 godziny. Zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze przez 20-30 minut, aby woda odparowała.
Wyjąć mięso, warzywa i bulion zmiksować blenderem. W razie konieczności doprawić wedle uznania. Włożyć mięso, wymieszać. Podawać z knedlikami.