Knedliki z sucharkami i gulaszem

                                                                    Składniki:  

Knedliki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka pokruszonych sucharków

Gulasz:

  • 500 g wołowego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • ½ małego selera
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • oliwa
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, papryka w proszku słodka i ostra, majeranek
  • sól, pieprz

Opcjonalnie sałatka do podania:

  • ogórek
  • pomidor
  • cebula
  • ser typu feta

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić ciasto. Wsypać sucharki, zagnieść, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Następnie uformować podłużne bułki, uparować na parze (przez około 15 minut).
  3. Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oliwie. Doprawić przyprawami, dodać całą włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zalać wodą (ok. 1 litra), przykryć.
  4. Całość gotować na wolnym ogniu minimum 2-3 godziny. Zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze przez 20-30 minut, aby woda odparowała.
  5. Wyjąć mięso, warzywa i bulion zmiksować blenderem. W razie konieczności doprawić wedle uznania. Włożyć mięso, wymieszać. Podawać z knedlikami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.