Szarlotka z masą budyniową

                                                                    Składniki:  

Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki masła

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Kruszonka:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g mąki krupczatki

Dodatkowo:

  • ½ opakowania sucharków extra delikatesowych
  • około 200 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i cukier, podsmażyć 10 minut. Budyń ugotować wraz z cukrem, lekko przestudzić.
  2. Ze składników ma kruszonkę zagnieść kruszonkę.
  3. Sucharki namoczyć w mleku i wyłożyć nimi dno brytfanki, wyłożyć jabłka, następnie budyń. Wierzch posypać kruszonką.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.