Strona główna » KLUSKI NA PARZE Z GRZANKAMI PSZENNYM
Kluski na parze z Grzankami pszennymi
Składniki:
szklanka Grzanek pszennych
mleko do namoczenia grzanek
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (8 g suszonych lub 25-30 g świeżych)
2 jajka
150 ml mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Z mleka, cukru, 1 łyżki mąki i drożdży przygotuj zaczyn. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do powstałego zaczynu dodaj pozostałą mąkę, jajka oraz sól. Całość porządnie wymieszaj.
Grzanki pszenne namocz w mleku przez 2 minuty, po czym dodaj je do ciasta i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.
Po tym czasie formuj podłużne kluski podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Pojedyncze porcje można dla ułatwienia umieścić na kawałkach papieru do pieczenia. Kluski odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-90 minut. Gotuj je na parze przez 10-15 minut.
Kluski będą idealne zarówno na słodko, jak i słono. My serwujemy je z gulaszem.