czosnek granulowany, pieprz, sól, papryka w proszku słodka i ostra
oliwa
Kanapki z wędliną, papryką i orzechami:
2 czerwone papryki
garść orzechów włoskich
ulubiona wędlina np. szynka cotto
listki bazylii
czosnek w płatkach suszony lub świeży,
pieprz i sól
papryka w proszku słodka i ostra
oliwa
Przygotowanie:
Kanapki z halloumi i awokado
Awokado obrać, doprawić, rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem.
Halloumi pokroić na kawałki, usmażyć.
Sucharki posmarować pastą z awokado, położyć halloumi.
Kanapki z tofu:
Dynię pokroić na kawałki, doprawić przyprawami, skropić oliwą, piec w temp. 200 °C przez około 20 minut. Zmiksować blenderem na pastę.
Tofu rozgnieść widelcem, wlać mleko, doprawić, wymieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę, smażyć, aż nabierze konsystencji jajecznicy. Na koniec dodać pokrojone pomidory, podsmażyć jeszcze kilka chwil.
Sucharki posmarować pastą z dyni, nałożyć tofucznicę.
Kanapki z wędliną, papryką i orzechami:
Papryki doprawić, skropić oliwą, upiec wraz z czosnkiem w temp. 220°C przez ok. 20 minut.
Zmiksować blenderem wraz z orzechami.
Sucharki posmarować pastą z papryki, nałożyć szynkę, udekorować listkami bazylii.