Jajka po turecku z Chrupiącymi Bułeczkami pszennymi

Składniki: 
 
  • Kilka sztuk Chrupiących Bułeczek pszennych
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 20 g masła
  • ½ łyżeczki wymieszanej słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Opcjonalnie: kolendra lub natka pietruszki
  • 2 łyżki octu

Przygotowanie:

  1. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, wymieszać. Wyłożyć na talerz. 
  2. Masło rozpuścić, dodać papryki w proszku, wymieszać.
  3. W garnku zagotować wodę, dodać ocet. Zamieszać tak, aby powstał w niej wir, a następnie wbić jedno jajko. Gotować około 3 minuty. Wyjąć, położyć na jogurcie. Tak samo postąpić z drugim jajkiem.

  4. Wierzch polać masłem paprykowym. Położyć listki kolendry. Podawać z Chrupiącymi Bułeczkami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.