Strona główna » HALLOUMI Z CUKINIĄ W SOSIE POMIDOROWYM Z GRZANKAMI ZIOŁOWYMI
Halloumi z cukinią w sosie pomidorowym z grzankami ziołowymi
Składniki:
Około 250-300 g sera halloumi
1 nieduża cukinia
1 puszka pomidorów
Około 70 g Grzanek ziołowych
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Listki świeżej bazylii
Sól, pieprz
Szczypta cukru
Oliwa
Przygotowanie:
1.Posiekać cebulę i czosnek.
2.Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić.
3. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażyć około 10 minut, aż powstanie z nich sos.
4.Przełożyć sos na dno naczynia żaroodpornego.
5.Halloumi pokroić wzdłuż na 4 plastry. Cukinię pokroić w bardzo cienkie paski (najlepiej za pomocą obieraczki). Plastrami cukinii owinąć każdą porcję halloumi.
6.Ułożyć na sosie pomidorowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 °C, zapiekać około 20 minut.
7.Wyjąć, posypać posiekanymi listkami bazylii oraz Grzankami ziołowymi.