Halloumi z cukinią w sosie pomidorowym z grzankami ziołowymi

Składniki: 
 
  • Około 250-300 g sera halloumi
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 puszka pomidorów
  • Około 70 g Grzanek ziołowych
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Listki świeżej bazylii
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cukru
  • Oliwa

Przygotowanie:

1.     Posiekać cebulę i czosnek.

2.     Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić. 

3. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażyć około 10 minut, aż powstanie z nich sos.

4.     Przełożyć sos na dno naczynia żaroodpornego.

5.     Halloumi pokroić wzdłuż na 4 plastry. Cukinię pokroić w bardzo cienkie paski (najlepiej za pomocą obieraczki). Plastrami cukinii owinąć każdą porcję halloumi.

6.      Ułożyć na sosie pomidorowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 °C, zapiekać około 20 minut.

7.      Wyjąć, posypać posiekanymi listkami bazylii oraz Grzankami ziołowymi. 

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.