Strona główna » GRZANKI ZAPIEKANE Z ŻÓŁTYM SEREM I SOSEM Z CZERWONĄ FASOLĄ
Grzanki zapiekane z żółtym serem i sosem z czerwoną fasolą
Składniki:
200 ml passaty pomidorowej
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 awokado
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g tartego żółtego sera
pęczek bazylii
100-150 g Grzanek czosnkowych
łyżka oleju
po ½ łyżeczki papryki w proszku słodkiej i ostrej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, podsmażyć, aż się zeszkli.
Dodać pomidory, passatę pomidorową, fasolę.
Doprawić paprykami w proszku, solą i pieprzem.
Całość gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone w kostkę awokado, posypać wierzch tartym serem i grzankami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC na około 10-12 minut.