Grzanki zapiekane z żółtym serem i sosem z czerwoną fasolą

Składniki:
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g tartego żółtego sera
  • pęczek bazylii
  • 100-150 g Grzanek czosnkowych
  • łyżka oleju
  • po ½ łyżeczki papryki w proszku słodkiej i ostrej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, podsmażyć, aż się zeszkli.
  2. Dodać pomidory, passatę pomidorową, fasolę.
  3. Doprawić paprykami w proszku, solą i pieprzem.
  4. Całość gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone w kostkę awokado, posypać wierzch tartym serem i grzankami.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC na około 10-12 minut.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.