Strona główna » GRZANKI Z KOZIM SEREM, SZPINAKIEM, „STEKIEM” Z KALAFIORA I SALSĄ Z POMIDORÓW I KUKURYDZY
Grzanki z kozim serem, szpinakiem, "stekiem" z kalafiora i salsą z pomidorów i kukurydzy
Składniki:
około 10 sztuk Sucharków Extra Delikatesowych
1 kalfior
2 łyżki pasty curry
około 200 g serka koziego do smarowania
około 300 g szpinaku
2 ząbki czosnku
2 czerwone pomidory
1 ugotowana kolba kukurydzy
½ papryczki chilli
1 cebula dymka
1 łyżka oliwy
jogurt naturalny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior pokroić w plastry grubości około 2-3 cm, ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować pastą curry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec około 30 minut.
Na 4-5 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wstawić Sucharki Extra Delikatesowe.
Pomidory pokroić w kostkę, dodać ziarna kukurydzy, posiekaną chilli oraz dymkę.
Doprawić solą, wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, podsmażyć 2 minuty, następnie dodać szpinak, podsmażyć kolejne 2-3 minuty.
Podpieczone Sucharki Extra Delikatesowe posmarować serkiem kozim, na wierzchu położyć szpinak.
Obok wyłożyć “steki” z kalafiora, polać je jogurtem i posypać salsą z pomidorów i kukurydzy.