Gnocchi w lekkim sosie śmietanowym z zieloną fasolką i chrupiącą posypką

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • około 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • około 150 ml śmietany 30%
  • około 50 g gorgonzoli
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • około 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • około 2-3 łyżki masła
  • około 4-5 łyżek Panieru z ciecierzycy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, ostudź a następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj do nich jajko, mąkę i sól, zagnieć ciasto.
  3. Podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na wałeczki i podziel na małe kluski.
  4. Kluseczki lekko dociśnij widelcem, tak aby powstał na nich wzorek (lub użyj do tego deseczki do gnocchi).
  5. Wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj do momentu wypłynięcia na wierzch.
  6. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, następnie wlej śmietanę i dodaj gorgonzolę.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Gotuj około 5-7 minut do rozpuszczenia sera, następnie wrzuć na patelnię gnocchi, wymieszaj, przełóż na talerz.
  9. Fasolkę ugotuj na parze.
  10. Masło rozpuść, następnie dodaj do niego Panier z ciecierzycy, dopraw sola i pieprzem.
  11. Smaż około 3-4 minuty do momentu zrumienienia.
  12. Posyp fasolkę.
 
 

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.