Gemuse kebab

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego np. ligawa
  • bakłażan
  • czerwona papryka
  • cebula biała
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej wrocławskiej
  • kapusta biała i czerwona
  • zielony ogórek
  • pomidor
  • ser do kruszenia na wierzch, np. typu feta
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka w proszku słodka i ostra, sok z cytryny
  • olej do smażenia warzywa
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki oliwy
  • bułka do kebaba lub tortilla/lawasz do podania

Wykonanie:

  1. Bakłażan i paprykę pokroić w podłużne paski. Cebulę w plastry i podzielić na krążki. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, czosnkiem i sokiem z cytryny.
  2. Oprószyć mąką, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
  3. Kapusty poszatkować, doprawić do smaku (można dodatkowo wymieszać z majonezem lub jogurtem). Pozostałe warzywa pokroić wg uznania.
  4. Wołowinę pokroić bardzo ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki. Smażyć na maśle z dodatkiem oliwy przez około 1 min.fvc z każdej strony. Zdjąć na deskę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Bułkę/tortillę podgrzać, nałożyć kapusty i świeże warzywa, następnie panierowane warzywa, mięso, wierzch posypać pokruszonym serem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.