Dyniowe rollsy cynamonowe

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g puree z dyni
  • 500 g mąki pszennej
  • 170 ml mleka
  • 40 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru

Nadzienie:

  • 100 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2-3 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej
  •  

Przygotowanie:

  1. Do drożdży dodać cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml ciepłego mleka, wymieszać.
  2. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Masło rozpuścić.
  4. Do miski przesiać mąkę, dodać puree z dyni, wbić jajko, wlać mleko i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić.
  5. Następnie wlać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto przez około 7-10 minut. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Masło rozpuścić, dodać do niego cukier trzcinowy, cynamon i Bułkę Tartą Wrocławską, wymieszać.
  7. Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać Bułka Tartą Wrocławską.
  8. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, posmarować obficie nadzieniem cynamonowym, zwinąć w rulon, a następnie pociąć na plastry o grubości około 8 cm.
  9. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec około 30 minut, na złoty kolor.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.