Drożdżowe ślimaczki

                                                                    Składniki:  

  • Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 100 g roztopionego masła
    • 7 g suszonych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • ulubiony dżem do przełożenia
  • Kruszonka:

    • 100 g Bułki Tartej Wrocławskiej
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g masła
    • opcjonalnie łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto drożdżowe. Wyrobić kilka minut, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, posmarować dżemem, zwinąć w rulon i pokroić na paski szerokości około 3 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, aby wyrosły.
  3. Wszystkie składniki na kruszonkę rozgnieść palcami, aby powstały grudki. Posypać wierzch bułeczek. Piec w temp. 180°C przez około 35 minut (na złoty kolor).

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.