Drobiowe de volaille nadziewane szparagami z opiekanymi ziemniaczkami

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • około 6 sztuk zielonych szparagów (ugotowanych na parze)
  • około 500 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • około 2/3 szklanki Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej
  • wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Odcedzić, wyłozyć na blaszkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić olejem, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200Cº, zapiekać około 20 minut.

  2. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić solą i pieprzem. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować nim mięso. Na środku ułożyć szparagi, zwinąć rulon, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.

  3. Smażyć na rozgrzanym oleju, przez około 4-5 minut z każdej strony. Podawać z ziemniaczkami i dowolną sałatą.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji