Strona główna » DROBIOWE DE VOLAILLE NADZIEWANE SZPARAGAMI Z OPIEKANYMI ZIEMNIACZKAMI
Drobiowe de volaille nadziewane szparagami z opiekanymi ziemniaczkami
Składniki:
2 piersi z kurczaka
około 6 sztuk zielonych szparagów (ugotowanych na parze)
około 500 ziemniaków
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 jajko
około 2/3 szklanki Bułki Tartej Wrocławskiej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej
wykałaczki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Odcedzić, wyłozyć na blaszkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić olejem, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200Cº, zapiekać około 20 minut.
Piersi z kurczaka rozbić, doprawić solą i pieprzem. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować nim mięso. Na środku ułożyć szparagi, zwinąć rulon, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, przez około 4-5 minut z każdej strony. Podawać z ziemniaczkami i dowolną sałatą.