Dorito tacos🌮 z kurczakiem

Składniki:

Tacos:

  • 5 tortilli pszennych
  • ketchup
  • Panier z ciecierzycy
  • oliwa

Mięso:

  • 5-6 podudzi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • sok z 1 pomarańczy
  • główka czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, chilli, oliwa

Dodatki:

  • sałata lodowa
  • zielony ogórek
  • papryka czerwona
  • pomidory
  • kukurydza z puszki
  • awokado (+ sól, pieprz, sok z cytryny)

Wykonanie:

  1. Udka z kurczaka doprawić przyprawą, solą i chilli.
  2. Ułożyć w brytfance do pieczenia, dodać rozkrojoną na pół główkę czosnku oraz cebulę pokrojoną w pióra.
  3. Skropić oliwą, wlać sok z pomaranczy. Piec w temp. 190°C przez ok. 40 min.
  4. Oddzielić mięso od kości, dodać upieczoną cebulę oraz wyciśnięty z łupinek czosnek, dodać soki z pieczenia, wszystko wymieszać.
  5. Z tortilli wykroić okrągłe placki, z 1 dużej po 2-3 sztuki.
  6. Posmarować je z jednej strony ketchupem, zanurzyć tą stroną w Panierze z ciecierzycy. Skropić oliwą.
  7. Złożyć na pół i rozwiesić na kratce do pieczenia (od piekarnika).
  8. Piec w temp. 200°C przez około 8-10 min. (aż staną się złociste i chrupkie).
  9. Warzywa pokroić wg uznania, doprawić solą i pieprzem. Awokado rozgnieść widelcem, doprawić.
  10. Nałożyć do muszelek tacos wraz z mięsem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.