Deser z kremem chałwowym

                                                                    Składniki:  

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 100 g masła
  • opakowanie biszkoptów bez dodatku cukrów
  • około 150 ml naparu z herbaty
  • 2-3 gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

  1. Budyń ugotować na mleku, ostudzić, a następnie zmiksować z masłem. Na koniec dodać chałwę, wymieszać.
  2. Gruszki pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać gruszki i cukier. Smażyć około 10 minut, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje z owocami. Ostudzić.
  3. Na dno słoiczków ułożyć warstwę biszkoptów namoczonych w herbacie. Nałożyć krem chałwowy, a na wierzchu – karmelizowane gruszki.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.