Deser z kremem chałwowym

                                                                    Składniki:  

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 100 g masła
  • opakowanie biszkoptów bez dodatku cukrów
  • około 150 ml naparu z herbaty
  • 2-3 gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

  1. Budyń ugotować na mleku, ostudzić, a następnie zmiksować z masłem. Na koniec dodać chałwę, wymieszać.
  2. Gruszki pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać gruszki i cukier. Smażyć około 10 minut, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje z owocami. Ostudzić.
  3. Na dno słoiczków ułożyć warstwę biszkoptów namoczonych w herbacie. Nałożyć krem chałwowy, a na wierzchu – karmelizowane gruszki.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji