Strona główna » DESER BORÓWKOWY Z KRUSZONKĄ Z SUCHARKÓW
KREM BORÓWKOWY Z KRUSZONKĄ Z SUCHARKÓW
Składniki:
herbatniki/ciasteczka maślane ok. 120g
jogurt naturalny 400 g
150 g borówek
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 ml sosu czekoladowego
Kruszonka:
pół opakowania Sucharków z mąką pełnoziarnistą
50 g masła zimnego
30 g cukru
40 g mąki
Przygotowanie:
Ciasteczka wkładamy do woreczka strunowego i rozgniatamy za pomocą tłuczka. Przesypujemy do czterech szklanek i lekko dociskamy do dna. Polewamy rozpuszczoną czekolada.
Do rondelka wsypujemy borówki, dodajemy cukier i gotujemy. Czekamy aż owoce puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, powinno zgęstnieć. Odstawiamy do ostudzenia.
200 g jogurtu naturalnego układamy w naczyniach, tworząc kolejna warstwę.
Pozostały jogurt mieszamy z ostudzonymi borówkami. Zostawiamy 1/4 szklanki płynu jaki powstał podczas gotowania owoców.
Do szklanek dodajemy warstwę jogurtowo borówkową, na koniec polewamy sokiem z borówek.
Sucharki miksujemy np. za pomocą blendera na pył.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i łączymy za pomocą dłoni tworząc kruszonkę.
Wykładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Posypujemy nasz deser.