Czekoladowe ciasteczka

                                                                    Składniki:  

Ciasteczka:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g pokruszonych Mamutków
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Krem:

  • 400 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 opakownie budyniu waniliowego
  • 100 g masła
  • Mandarynki

Przygotowanie:

  1. Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku. Dodać jajka i cukier, zmiksować.
  2. Mąkę przesiać, dodać do niej pokruszone Mamutki, sodę, proszek, sól i kakao. Wymieszać. Dodać płynne składniki, wymieszać. Uformować kulki tej samej wielkości, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, połączyć kulki.
  3. Piec w temp. 200°C przez 8-10 minut. Ostudzić całkowicie.
  4. Na mleku ugotować budyń wraz z cukrem. Ostudzić, następnie zmiksować z masłem.
  5. Przełożyć krem do szprycy cukierniczej, nałożyć na połowę ciastek, nałożyć cząstki mandarynek, przykryć pozostałą połową ciastek. Przechowywać w lodówce.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.