Strona główna » CYNAMONOWE MINI JABŁECZNIKI Z BUŁKĄ TARTĄ WROCŁAWSKĄ
Cynamonowe mini jabłeczniki z Bułką Tartą Wrocławską
Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej
0,5 szklanki zwykłego cukru
Dodatki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
2 łyżki mleka
opcjonalnie: 1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło i wszystko posiekaj na małe kawałki.
Następnie wbij całe jajko i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na godzinę.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do jabłek wsyp cukier, cynamon oraz Bułkę Tartą Wrocławską, po czym całość wymieszaj.
Przygotowane wcześniej ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim kokilki.
Następnie do każdej nałóż jabłka i przykryj ciastem francuskim. Wierzch każdego jabłecznika natnij, posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posyp brązowym cukrem.
Całość piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.