Crispy sałatka

Składniki:

Sałatka:

  • 300g filetu z łososia (+ pieprz cytrynowy, sól, czosnek, sok z cytryny do smaku)
  • kapusta pekinska (ok. 200 g)
  • kapusta czerwona (ok. 100g)
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • pomidorki koktajlowe
  • zielony ogórek
  • melon lub mango
  • 1 pomarancza
  • 2 łyżki marynowanego młodego imbiru cienko poszatkowanego
  • Sucharki bez dodatku cukrów
  • oliwa
  • cząstki limonki lub cytryny do podania

Dressing:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • chilli i sól do smaku

 

Wykonanie:

1. Łososia doprawić przyprawami, piec w temp. 190 °C przez 10 min.

2. Sucharki rozłożyć na blaszce, skropić oliwą i zapiec w piekarniku w temp. 200 °C przez około 5 min. (na złoty kolor).

3. Kapusty poszatkować. Wszystkie pozostałe warzywa i owoce pokroić wg uznania. Wymieszać.

4. Składnik na dressing wymieszać, polać sałatkę, wymieszać.

5. Na wierzch dodać kawałki upieczonego łososia, oraz sucharki (pokruszone na mniejsze kawałki lub w całości).

 

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.