Ciasto Pac Man

   Składniki

Środek ciasta:

  • 1 ½ opakowania Biszkoptów bez dodatku cukrów
  • 700 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Warstwa wierzchnia:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 250 g musu z mango
  • 80 g cukru
  • 30 g żelatyny + 70 ml gorącej wody

Przygotowanie

  1. Budyń ugotować na mleku (500ml) wraz z cukrem, solą i kakao. Ostudzić.
  2. Gdy będzie jeszcze lekko ciepły, ale nie gorący, do budyniu dodać masło pokrojone na kawałki i zblendować blenderem. Masę schłodzić.
  3. W pozostałym mleku zamoczyć Biszkopty bez dodatku cukrów, wyłożyć nimi dno tortownicy, nałożyć warstwę czekoladową. Powtarzać czynność do skoczenia składników. Wstawić do lodówki, schłodzić.
  4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jogurt wymieszać z cukrem do rozpuszczenia. Połączyć z żelatyną. Wstawić do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto wyjąć z tortownicy i przełożyć je do tortownicy o większej średnicy. Gdy masa mango zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta  czekoladowego, wypełniając także boki (różnicę pomiędzy wielkościami tortownic). Można także użyć jednej tortownicy i na tym etapie wylać masę mango jedynie na wierzch, a boki pozostawić czekoladowe.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.